Luomua, käsityötä ja aitoa makua

Samsara Oy valmistaa leivät puhtaista, luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista

Ruistaikinassa emme käytä hiivaa. Täysrukiisen hapanleivän nostatuksessa käytämme perinteiseen tapaan vain hapanjuurta.  Valmistamme leipämme käsityönä – ne ovat oikeita artesaanileipiä.

Vehnä- ja sekaleipämme hapatamme kevyesti. Se mahdollistaa voimakkaamman aromiainemuodostuksen ja varmistaa leivälle paremman säilyvyyden. Hapatuksen ansiosta kokojyväjauhojen sisältämät arvokkaat kivennäisaineet tulevat ihmisille käyttökelpoiseen muotoon.

Leivät ovat usein suolaisia, mutta me käytämme leivissämme vähemmän suolaa (alle 0,83 %). Leipiemme suolaprosentti on 0,5–0,7 %. Lue lisää suolasta ja leivistä: suolaton.com/suolatietoa/vahasuolaiset-ja-suolattomat-leivat/

Tuotteemme ovat sataprosenttisesti lisä- ja säilöntäaineettomia.

Samsaran Aurinkosinetti

Kun näet tuotteessa hymyilevän Samsaran Aurinkosinetin, voit olla varma kolmesta asiasta:

  • Aitoa, käsin leivottua luomua
  • Vähemmän suolaa
  • Leivottu juureen esitaikinaa käyttäen

Täyttä leipää

Vähemmän suolaa, enemmän makua. Esitaikinalla ja leipäjuurella leivotut hapatetut leipämme ovat herkullisia, terveellisiä ja säilyvät hyvin. Luomujauhomme tulevat Jalon Myllyltä ja Helsingin Myllystä. Muut aineet hankimme Adukilta.

Leivomme luomuraaka-aineista ja käytämme aina esitaikinaa

Esitaikinan käyttö tunnetaan ammattikielellä myös raskistuksena. Leipomista edeltävänä päivänä laitetaan löysä esitaikina käymään joko juuren tai hiivan avulla. Juuri on edellisestä taikinasta otettu osa, joka on säilytetty seuraavan raskin tai esitaikinan herättämiseen. 

Perinteisesti hapanruisleipäleivonnassa juuri on säilynyt kuivuneena taikinatiinun reunoilla. Juuri voidaan alun perin tehdä neitseellisesti pelkästä jauhosta ja vedestä.

Leipämme on maukasta, vähäsuolaista ja lisäaineetonta

Raskistus parantaa leivän makua. Muut siinä tapahtuvat käymiset, kuten maitohappo- ja etikkahappokäymiset vaikuttavat leivän aromiainemuodostukseen eli makuun.

Aromikas leipä ei tarvitse maistuakseen yhtä paljon suolaa vaan leivän suolapitoisuutta voidaan laskea terveellisemmälle tasolle.

Ihmisen makuaisti tottuu vähäsuolaisuuteen parissa viikossa. 

Vehnä- ja sekaleipiemme kevyt hapatus antaa leivälle paremman säilyvyyden

Raskitus vaikuttaa oleellisesti leivän säilyvyyteen.

Itse asiassa on olemassa vain kaksi tapaa valmistaa säilyvää leipää: käyttää säilöntäaineita tai hapattaa leipä. 

Tämän vuoksi kaikki Samsaran leivät ovat enemmän tai vähemmän hapatettuja.

Täysrukiinen hapanleipä ja grahamvuoka tehdään ilman hiivaa

Hiivaton leivonta perustuu juuren käyttöön ja raskitukseen eli esitaikinaan. Leivän nousemisen aiheuttavat juuresta peräisin olevat luonnonhiivakannat.

Useat hiivayliherkkyydestä kärsivät eivät voi syödä kaupallisella hiivalla nostatettua leipää, mutta syövät ilman lisättyä hiivaa leivottua leipää.

Onko eri hiivoilla laadullisia eroja, aiheuttaako pitkä raskistus ja nostatus sellaisia laadullisia muutoksia, että tällainen leipä ei ruoki elimistön hiivakantoja.

Sitä emme osaa sanoa varmuudella sillä asiaa ei ole tutkittu vielä tarpeeksi.

Hapatuksella saadaan kokojyväjauhojen arvokkaat kivennäiset ihmiselle paremmin käyttökelpoiseen muotoon

Jyvä on viljan varastoelin, jossa kivennäiset ovat sitoutuneet fytiinihappoon. 

Kivennäisten vapautuminen fytaasihaposta edellyttää fytaasientsyymin toimintaa.

Fytaasiksi kutsuttu tapahtuma käynnistyy esimerkiksi jyvän itäessä. Siksi idätetyt siemenet ovat terveydellisesti huomattavasti parempia kuin siemenet sellaisenaan.

Fytaasi aktivoituu myös raskituksessa ja varsinkin rukiin kivennäiset tulevat myös lyhyellä raskituksella täysin käyttökelpoiseen muotoon.